Monday, March 28, 2011 By: Nurul Atiqah binti Rayah

Tips Untuk Bahagia

Assalamualaikum..

Buat semua pembaca blog saya yang serba dhaif ini, saya ingin sekali berkongsi artikel tentang bagaiman kita berkomunikasi dengan orang yang kita tak puas hati dengannya, tak senang, atau mudah kata, benci. Saya banyak dengar luahan dari sahabat-sahabat saya, tentang orang-orang yang mereka kurang senang, tak suka kerana sikap-sikap tertentu. Saya sendiri pun, kadang-kadang ada jugak tak suka, tak senang dengan manusia-manusia tertentu.

Jom kita baca dulu artikel ni ye:


"Stress bermula apabila di hati kita wujud perasaan tidak puas hati, geram dan marah dengan situasi yang terjadi. Anda jadi stress sebab anda tertekan memikirkan situasi yang akan anda lalui juga situasi yang telah anda lalui. Anda stress sebab anda tidak suka dengan perangai seseorang. Anda merasa stress kerana tidak senang memikirkan sikap sesetengah orang yang anda kenali.

Ada beberapa cara bagaimana menangani stress dalam pergaulan dan perhubungan sesama kita. Jika anda berada dalam situasi di mana anda terpaksa berhadapan dengan orang yang anda kurang senangi, caranya pasang niat di dalam hati.

Niatkan anda mahu berbaik-baik dengannya. Pastu tenangkan diri. Lafazkan niat sekali diiringi dengan ketenangan, katakan “aku mahu berbaik-baik dengannya, aku mahu merasa senang dengannya”.

Anda akan perasan selepas beberapa minit anda memasang niat tu di dalam hati, dia akan baik-baik saja dengan anda walau hakikatnya anda kurang senang dengan orang itu kerana sikapnya, perangainya, kata-katanya atau mungkin dia pernah memarahi anda hingga anda merasa kurang enak berdekatan dengan dia.

Sebagai contoh, jika anda seorang staff bawahan dan anda merasa kurang senang bila bos anda ada berhampiran dengan anda. Kemudian anda pula merasa stress dengan kehadirannya, gunakan cara ini. Pasang niat di dalam hati anda mahu berbaik-baik saja dengan bos anda, selepas tu tenangkan diri. Tak semua orang selesa bergaul dengan bos sendiri.

Minda separa sedar. Anda bekerja dengan cukup baik dalam keadaan emosi anda tenang. Bila anda sudah pasang niat mahu berbaik-baik dengan seseorang, niat di hati tu akan naik ke minda sedar anda lalu di serap masuk ke dalam minda separa sedar. Anda perlu bertenang untuk memudahkan niat tadi diserap masuk dengan mudah ke dalam minda separa sedar. Jika anda tidak bertenang, niat itu akan terhalang dari diserap masuk. Bila minda separa sedar sudah faham anda mahu berbaik-baik dengan orang tadi tu, serta merta minda separa sedar akan menerbitkan gelombang positif .

Gelombang ni keluar dari minda anda, terlepas ke persekitaran anda lalu diserap masuk oleh minda orang-orang di sekeliling anda. Orang yang anda kurang senangi tadi akan menyerap masuk gelombang yang terbit dari minda anda kerana dia berada berhampiran anda. Gelombang minda anda yang diterima oleh mindanya akan diserap masuk lalu turun ke dasar hatinya. Apa yang ada di dasar hatinya itulah yang akan mempengaruhi emosinya, kata-katanya dan perbuatannya. 

Hatinya mempengaruhi emosinya. Dia akan merasa senang dengan anda walaupun sebelum ni dia ada perasaan kurang senang dengan anda. Inilah caranya bagaimana anda menjangkitkan perasaan positif, emosi positif dan fikiran positif pada orang lain di sekitar anda. Puncanya adalah anda,semuanya bermula dari anda. Untuk anda nak berbaik-baik dengan orang, anda kena baik hati, anda kena pasang niat mahu berbaik-baik dengannya. 

Cara ni langsung tidak akan berkesan jika di dalam hati anda ada kebencian, dendam, rasa tidak puas hati, rasa tertekan, rasa tidak senang dan rasa marah. Jika semua perasaan ni ada walaupun sedikit, ia akan menggagalkan teknik tadi serta merta.

Sebelum tidur dan selepas bangun, amalkan istighfar banyak-banyak , mohon ampun pada Allah sebab anda berisiko untuk menyakiti orang lain dengan merasa benci dengannya atau tidak suka dengannya secara tidak sengaja tanpa anda sedari.

Allah tidak suka orang yang benci-membenci, kesannya anda akan mendapat kemurkaan Allah, anda akan mendapat musibah sebagai balasan atas perbuatan anda.
Maafkanlah kesalahan-kesalahan yang orang lain lakukan pada anda. Kenapa? Supaya hati anda bersih sentiasa.

Bila hati sudah bersih, anda senang untuk bergaul baik dengan orang-orang di sekeliling dalam apa jua situasi. Mereka juga akan merasa senang dengan anda simply sebab anda ada aura yang menyenangkan.

Aura adalah gelombang tenaga yang berada di sekeliling badan anda.
Aura terbit dari minda separa sedar. Minda separa sedar pula di pengaruhi oleh hati dan fikiran anda.

Itulah sebabnya amat penting sekali anda menjaga kebersihan hati dan kepositifan fikiran supaya anda senang ‘ngam tune’ dengan sesiapa sahaja.

Jika anda merasa benci dengan seseorang, secara automatik orang tu akan benci dengan anda. Dia akan merasa kurang senang dengan anda secara tak semena-mena.
Dia tak tahu kenapa. Apa yang dia tahu, dia merasa timbulnya rasa benci, meluat, kurang senang. Semua tu timbul secara tiba-tiba.

Puncanya, anda benci dengan dia di dalam hati. Nampak tak kesannya? Inilah sebab kenapa anda perlu belajar bagaimana mengemudi hati."

(Untuk baca lebih banyak artikel motivasi, sila klik di sini.)


Dah habis baca? Apa kesimpulannya?

Senang je, bersihkan hati. Manusia takkan ada yang sempurna. Seburuk mana pun sikap seseorang terhadap kita, tunjukkan bahawa kita ini nak jadi hamba Allah yang baik. Maka, buatlah apa yang Allah suruh.

"Allah tidak suka orang yang benci-membenci, kesannya anda akan mendapat kemurkaan Allah, anda akan mendapat musibah sebagai balasan atas perbuatan anda.
Maafkanlah kesalahan-kesalahan yang orang lain lakukan pada anda. Kenapa? Supaya hati anda bersih sentiasa."

Artikel ini sangat memberi kesan kepada saya. Kenapa perlu buruk sangka dengan orang lain? Kenapa perlu sakit hati dengan orang lain? Bila jadi perkara-perkara macam ni, kenapa kita tak periksa balik hati kita? Dah bersih sangat ke hati kita? Dah sempurna sangat ke kita? Saya bercakap pada diri saya sendiri, sebenarnya kita tak perlu mengata orang lain. Kadang-kala Allah akan uji kita dengan apa yang kita kata. Berkata-kata memang mudah, hatta budak berusia 5 tahun pun pandai berkata-kata. Tapi, melaksana? tanyalah iman kita sendiri.

Yang penting, baik atau buruk sesuatu perbuatan itu, biarlah hanya Allah yang selayaknya membalas. Siapa kita untuk menjatuhkan hukuman? Kita hanyalah HAMBA. Tak pernah sempurna. Yang penting, beringatlah. Sentiasa periksa dan perbetulkan diri sendiri dahulu. Insya Allah, Allah tolong hamba-Nya yang benar-benar inginkan perubahan. Insya Allah. 

Wassalam. 

Salam Imtihan buat semua sahabat yang saya sayangi. :)

4 Percakapan:

Syauqani said...

manusia xkan selamanya sempurna....kan? pandangan org berbeza2...just atas diri kiter je mcm ne nk reflect pandngan org lain atas diri kita... ;)

NURUL ATIQAH BINTI RAYAH said...

betul. lg best kalo kita cuba motivate diri kita supaya sentiasa baik sangka & positif. barulah hati sentiasa tenang. :)

Afif Abdullah said...

ceit,ingatkan mcm mana nk memikat awek2 yg masih single..ni pasal marah2...ilang mood nk bc...:p...hahahaha

NURUL ATIQAH BINTI RAYAH said...

uteh gataii..

pecah rahsia kt sini kang. haha

Post a Comment