Saturday, December 24, 2011 1 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Untukmu Umi Tersayang

Paper saya bermula 27hb Disember ini. Masing-masing sedia maklum, sekarang adalah musim peperiksaan. Ada yang sibuk melengkapkan nota, menyalin nota, mencari soalan-soalan yang lepas, dan tak kurang juga yang terkumat-kamit duk baca jampi serapah (menghafal).

Saya? Agak stress bila ada sahabat yang call dan bagitau, "Weh, tau tak. Paling tinggi dalam class kita dapat 36/50 je utk carrymark? Paling rendah 21."
[Carrymark baru dapat semalam utk subject tuuuuuuutttttt..]


Sape yang tak stress kan? Bila stress, di samping study, I need to talk to someone. Some one that can cheer me up. Who? 


Definitely my parents. And..............................Mujahid. ;)

Call Umi and had a long conversation within 30 minutes. Mujahid went out following Abuya and others to pasar malam. Macam-macam Umi cite, pasal balik kampung, pasal adik-adik. Seriously rindu sangat kat Umi. I ended the conversation by sending her a message, 
"Umi, tolong doa dan solat hajat kat Angah untuk final exam semester ni. Angah rindu & sayang Umi. :')"

And she replied, " Insya Allah. UMI SAMA GOK."
[I know that she wanted to express the same feeling, but my mom is kind of person that will not say it directly. But still, she is a most lovely mom with a caring style.]

 And I happened to read this article that my friend had shared it on facebook. 


Conclusion? Benar, kita sentiasa pernah melukakan hati ibu kita. Pernah tak kita terfikir apa perasaan ibu kita? Sakitnya dia melahirkan kita, menyusukan kita, menjaga kita, memberi makan dan minum kepada kita, tetapi akhirnya kita melawan ibu kita di saat diri kita pandai berkata-kata, terasa ilmu sudah penuh di dada, berdiri tanpa bantuan sesiapa. 

Ibu. Umi. Mama. Mummy. Mak. Different words but a same person. The one that never give up on us. Tak kira senakal mana pun kami, Umi tetap tak pernah berputus asa menasihati (berleter) dan mendoakan kami. Umi, tak kira siapa pun Umi, Umi tetap hebat di mata Angah. No matter what they said about you, I'm proud and grateful to have you my dearest Umi. And I love you, so much. :)

Terima kasih Umi kerana dah menahan sakit dan perit melahirkan Angah,

Terima kasih Umi kerana menghalalkan air susu Umi untuk Angah minum,

Terima kasih Umi memandikan Angah (up to 4 years old), menjaga Angah, memberi Angah makan dan minum sehingga ke hari ini,

Terima kasih Umi kerana membesarkan Angah dan memberi didikan untuk Angah sehingga Angah berjaya ke tahap ini,

Terima kasih Umi kerana tak pernah putus mendoakan anak-anakmu,

Terima kasih untuk segalanya.

Semoga Angah akan Allah beri peluang untuk berbakti buat Umi (dan Abuya juga).

Doa Angah buat Umi dan Abuya;

"Ya Allah, tolong pelihara dan kasihi kedua Umi dan Abuya saya ini seperti mereka berdua mengasihi dan mendidik saya sewaktu saya masih kecil. Sediakanlah sebuah tempat untuk mereka di syurga-Mu nanti. Kerana mereka adalah insan yang sangat banyak berkorban untuk kami. Amiin.~"



"Pastinya kita tidak akan dapat membalas segala kasih dan pengorbanan ibu tapi sekurang-kurangnya berusahalah menjaga hati dan perasaannya."




Saturday, December 17, 2011 8 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Semusim Bersama, Selamanya Terasa


Saya merindui anda semua. :'(

Nanti mesti rindu nak lepak kat ofis. 


Rindu nak usik-mengusik, ketawa sama-sama.

Rindu nak tengok muka kamu sume.

.....

....

....

...

..

Semoga kita semua tak pernah jauh.

Semoga Allah kekalkan ukhwah ini.

Bekerja dengan kalian adalah yang terindah.

Semoga tidak terhenti hanya di sini. 


SAYANG KAMU. :)

Terutama buat Amal, Kak Chik, Didi & Mai. Sayang sangat kat korang! :) 

Monday, December 12, 2011 7 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Berakhir Sudah...

Kami berundur dulu. Memberi laluan dan amanah ini kepada mereka yang seterusnya pula. :)

Jemput datang ke Annual General Meeting Law Students' Society 2010/2011 ye. Segala kritikan, komen dan cadangan amatlah dihargai.









Fuhhh.. Berakhir juga akhirnya perjalanan penuh berliku selama setahun ini. Macam-macam kisah ada, macam-macam perangai saya jumpa. Masam, manis, pahit, masin..sume ada. Overall, ALHAMDULILLAH. Ini semua adalah pengalaman berharga yang takkan dapat dibeli. Bagi saya, apa pun yang telah dilalui, ada pengajaran yang bukan sedikit. Insya Allah, akan cuba diambil sebagai pedoman. Semuanya tentang AMANAH. 



Eh, sebelum tu nak ajak sahabat-sahabat menerjah program 'Intellectual Discourse' malam ni pasal AUKU. Saya tolong sahabat-sahabat promote nih. :)






p/s: eden xnyempat nak update blog ni haa. busy bebenor. lain kali la ye yeop! :D
Monday, November 14, 2011 4 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Alhamdulillah, Kifarah Dosa

Jam 3.00 pagi terjaga. Rasa pening. Nak muntah. Bangun pergi bilik air, OK dah. Tak boleh tidur. Kepala, tubuh, sume sakit. 

"Agaknya perut masuk angin kot," hati menyedapkan. Petang tadi dah makan la.

"Silap makan kot? Keracunan?"

Dengar azan subuh berkumandang. Tak larat. Tapi tiba-tiba bangun sebab rasa nak muntah. OK. Dah.

"Kenapa hari ni kalau nak sakit pun? Hari ni class saya penuh..." (T_T)

Tertidur lepas solat subuh..

Pukul 11 pagi gagahkan diri berjalan kaki ke klinik. Ramainya orang. Hampir 45 minit menunggu, barulah nombor giliran saya dipanggil. Doktor pegang kepala saya, doktor kata, "Ni demam ni..." sambil arah assistant dia ambik MC. Saya jarang gi klinik, makan ubat lagi la susah. Takut tengok ubat-ubat yang doc bagi. Paling tak suka ubat gastrik. Dahla besar. Kena kunyah plak tu. Kalau sedap takpela jugak. :(

Balik dari klinik, terus cari air 100 plus dan minyak angin. Mesej Umi, mintak Umi doakan. Umi suruh banyakkan minum air dan mandi. Tubuh tak berdaya sangat. Tertidur lagi. Bangun untuk solat, makan ubat. Tidur lagi. Petang, bangun cari makan. Lepas makan, tidur lagi. :D
Bangun untuk maghrib, siapkan diri, then tido lagi. Memanjang tido. Tengah malamnya baru bangun. Tersedar bila dapat mesej dari Akmami. Terharu sangat bila baca.

"Allah loves you, dat's why He tests you. Thus be patient and pray for your good health. The medicines are just equipments, but Allah who actually cures you. Take enough rest, muhasabah, and get close with Allah. I'm always pray for you far from here. Syafakillah my dear and hope to see you tomorrow nite! Insya Allah."


Dah tak terkata ape dah. Bila diri ini rasa tak larat nak bangun tiap kali masuk waktu solat, cepat-cepat ingatkan diri pasal Nabi Ayub a.s. Penyakit yang ditanggung oleh baginda lagi berat, ulat-ulat makan semua anggota tubuh Nabi Ayub a.s. Itu pun baginda tak pernah berhenti beribadat kepada Allah. Kalau nak dibandingkan dengan demam yang setakat tak boleh bangun tu, rasanya tak layak nak mintak MC dari Allah SWT.

Semoga sakit yang dideritai menjadi penghapus dosa-dosa yang telah lalu. Amiin. 
Wednesday, October 19, 2011 12 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

A Wonderful Wednesday

Today is a wonderful Wednesday! Why?


  • I feel happy. I don't know why. There is a voice from my heart that saying to me that I have just to believe in Allah. He knows what is the best for me. And most of all, I never have this kind of feeling before. :)


  • Got to eat cookies that Uteh (one of my LAWSOC siblings) specially gave for me. His mom-made cookies was reaaally 'dap ehmm' (since Amal and the gang also joined me to finish it. :P)
    Uteh said I have helped him a lot. I don't know what kind of help did I contributed to him. Hm? *sambil garu kepala*


  • I went to class today with extraordinary spirit. Enjoyed all the topics in Usul al-Fiqh, Copyright & Design Right classes. *though there're so many tasks I have to complete within this week.* (-_-")


  • This is the most WONDERFUL thing that happened today. I went to mahallah office to collect my result of appeal for the compound that I got on early of this semester. And I was so surprised that my appeal was allowed and mahallah office waived my compound!

    Thank you Allah! Alhamdulillah! Really2 thankful because this is my first time for be summoned. For what reason? Oh, that one should be made secret. Haha~

    I think it's weird because all I know everyone said that the principal is strict, picky and so on but I got to waive my compound! Even so, I still wanna say thanks~ :)


    "Bukan kerana hari ini indah, kita bahagia. Tapi kerana kita bahagia, hari ini menjadi indah."

    Bukan kerana tida rintangan kita menjadi sabar. Tapi kerana kita sabar, semua rintangan menjadi mudah.

    Bukan kerana mudah, kita menjadi yakin. Tapi, kerana kita yakin, semuanya menjadi mudah. 

    Bukan kerana semua baik, kita tersenyum. Tapi kerana kita tersenyum, semuanya menjadi baik. "



    It is actually depends on our perception towards the day that we will go through. Put your believe in Allah, get some effort, be kind to others, then doa'. Allah knows what is the best for you. Face the day with positive perception.


    May Allah bless. :)

    Love,


Sunday, October 16, 2011 2 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Kita Akan Bertemu Lagi...

Allah Maha Merencana. Allah Maha Tahu. Indahnya aturan Allah kadang-kadang gagal ditafsir oleh akal manusia. 


Tengah hari Jumaat, kebetulan berjumpa dengan super senior AIKOL yang mahu menghantar jubah konvo di UIA. Setiap kali beliau datang, kami pasti akan ambik peluang untuk bertemu beramai-ramai. Dalam pertemuan itu, tiba-tiba terbuka kisah senior beliau, yang memberitahu keadaan kakak iparnya yang sedang kritikal bertarung dengan penyakit SLE (Systemic Lupus Erythematosus). Lantas saya terus teringat Kak Badar, adik ipar Kak Diyana. Kami pernah keluar makan bersama-sama sewaktu Kak Diyana baru-baru berkahwin. Saya, Amy, Dila, Kak Badar, Kak Diyana & suami. 

"Kak Diy tenat. 20% bernyawa. 80% lg fully assisted by machine". 
Begitu SMS itu berbunyi. 

Allah! Saya terkejut. Hati dah rasa tak menentu. Saya nak tengok Kak Diyana. Terus ambil keputusan beli tiket ke Kelantan malam itu juga. Saya tak mahu rasa terkilan. Saya mesej Amy, bagitahu pasal Kak Diyana. Amy antara orang paling rapat dengan Kak Diy, pastilah kesannya sangat ketara. Dari Melaka, Amy turun ke Hentian Putra. Kami bertemu di sana. Jam 10.30 malam kami bertolak menaiki bas ke Kelantan.

Sepanjang perjalanan ke Kelantan, hati dan fikiran terbayangkan kenangan bersama Kak Diyana. Kak Diyana saya kenali melalui sahabat-sahabat Engineering UIA. Berkesempatan bekerja bersama-sama Kak Diyana waktu program motivasi sempena Maulidur Rasul 'Aku Rindu Sayang Kamu'. Waktu tu Kak Diyana belum berkahwin. Memang beliau seorang yang sangat-sangat lembut, penuh dengan ciri-ciri seorang kakak (dan ibu). Mungkin kerana beliau anak sulung kepada adik-adik yang agak ramai. 

Nik Rashida setahu saya orang yang paling rapat dengan Kak Diyana, sebab mereka sebilik sejak dari matrikulasi lagi. Tambahan pula saya memang akan selalu jumpa mereka berdua ke mana saja mereka pergi. Saya teringat lagi waktu saya ke bilik mereka, berbincang tentang program. Saya ingat saya dijamu Kak Diyana dengan air teh dan biskut. Waktu itu juga Kak Diyana tunjukkan gambar adik bongsu beliau yang berpakaian sekolah PASTI. Memang comel adik bongsu Kak Diyana. 

Saya tertidur setelah bas melepasi sempadan Kuala Lumpur. Dalam pukul 12.30 malam, saya terkejut bila Amy memberitahu suami Kak Diyana memaklumkan Kak Diyana telah selamat kembali ke rahmatullah. Innalillahiwainna ilaihi raji'un. Al-Fatihah. Saya terkumat-kamit menghadiahkan    Kak Diyana surah pertama dalam Kitab Suci. Amy di sebelah teresak-esak, sukar untuk percaya dengan ketiadaan Kak Diyana. Kenangan terlalu banyak bersama arwah.



Kak Diyana & Suami (waktu kami keluar sama-sama after Kak Diy newly married)

SMS dihantar kepada setiap sahabat yang mengenali arwah, memberitahu berita sedih ini. Nik Rashida paling terkilan kerana beliau tidak dapat hadir melihat arwah buat kali terakhir. Sempat bercakap di telefon dengan Shida, tapi tak lama. Saya faham dengan perasaannya. Sangat-sangat terkilan. Apa lagi kata-kata pujukan yang dapat saya hadiahkan sedangkan saya pun tidak keruan ketika itu. Saya harus kuat untuk kuatkan orang di sekeliling saya. Saya tak mahu kelihatan lemah. 

Sampai di rumah Kak Diyana selepas Subuh, orang dah mula ramai. Saya dan Amy membaca Yassiin di sisi arwah. Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan untuk tengok arwah buat kali terakhir. Allah bagi peluang berkenalan dengan ahli keluarga arwah. Allah bagi peluang tengok anak arwah, Nurhanan Insyirah yang berusia 5 bulan. Sangat mirip Kak Diyana. Mungkin kurniaan Allah ini pengganti dan pengubat rindu Kak Diyana. 

Kak Diyana, seorang hafizah. Seorang graduan pemegang ijazah Kejuruteraan majoring in Mechatronics. Seorang kakak kepada kami. Seberat mana pun perasaan kita untuk melepaskan beliau pergi, redhalah. Kerana mungkin di sana tempat yang terbaik untuknya. Yang pasti, kita semua milik Allah, yang juga akan dipanggil. Cuma waktu dan ketika itu rahsia-Nya. Tanggungjawab kita sebagai hamba; beribadah kepada Dia. Allahurabbi.

Moga-moga pemergian Kak Diyana menjadi titik tolak kepada kita untuk lebih menginsafi diri. Seberat mana pun ujian Allah terhadap hamba-Nya, yakinlah bahawa nikmat dan kurniaan Allah lebih besar. Allah takkan sesekali menzalimi hamba-Nya. Pasti ada hikmah yang Allah sembunyikan dulu sebelum Dia menghadiahkan kita bahagia. Bersangka baiklah dengan setiap qada' & qadar yang Allah tetapkan. 



Semoga Kak Diyana tenang mengadap Rabbul Jalil di sana. Amiin. 
Wednesday, August 24, 2011 0 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Yang Tidak Seperti Dulu

Assalamualaikum..

Sepanjang bulan Ramadhan ni, Alhamdulillah dapat banyak sangat invitation iftar. In fact, bukan saya yang dijemput, tapi Abuya. Bab seronok dapat invitation berbuka ni, bila banyak sangat makanan yang disediakan. Bab yang tak seronok pulak bila tengok makanan yang tak habis setelah sebelum berbuka tu bukan main lagi ambik banyak-banyak. (-_-#)

Hari tu, ikut family berbuka kat Rumbia Resort. Semalamnya berbuka di Kelab Golf & Rekreasi Petronas. Kalau nak di bandingkan, best iftar kat Rumbia lagi. Sebab makanan kat Rumbia lagi variety even kami satu family terpaksa berpecah sebab datang lambat (dekat pukul 7 petang baru sampai), dan memang kami tak nampak kerusi meja yang kosong. So, ambik inisiatif berpecah dan duduk je kat mana yang ada. :D

Sedang nak mencedok lauk pauk beserta nasik, tiba-tiba terpandang seseorang yang saya kenal tapi dah lama tak jumpa. Cikgu sekolah rendah saya, Cikgu Syamsiah. Beliau tersenyum sambil melambai-lambai tangan ke arah saya. Saya cuma mampu tersenyum dari jauh sebab masa tu tengah kalut. Orang lain sume dah standby kat meja makan masing-masing tunggu azan maghrib, tapi saya belum cedok nasik lagi. Hee.

Duduk di meja makan bersama orang yang tidak dikenali membuatkan kita jadi agak kaku dan kekok. Secara automatiknya rasa apa yang dibuat sume tak kena. (Ke saya je yang macam ni?). Di meja makan itu, saya bersama 2 orang adik saya menumpang kasih bersama sebuah keluarga. Tiba-tiba,

Pakcik : Awak ni anak Rayah?
Saya   : A'ah. (sambil memaniskan muka)
Pakcik : Awak tak kenal Pakcik?
Saya   : Err. Tak. (muka serba salah)
Pakcik : Pakcik pun tak kenal awak. Hahaha~
Saya   : Cis!(dalam hati je, tapi suara tak keluar. Ditambah dengan muka blur).


Selesai makan, saya berjalan menuju ke meja Cikgu Syamsiah. Walaupun Cikgu hanya pernah mengajar saya sekejap, tu pun waktu kelas tambahan masa darjah 6 dulu, tapi Cikgu masih ingat saya. Mungkin sebab anak Cikgu sekelas dengan saya (dan pernah rapat dengan saya) dan kebanyakan anak-anak Cikgu dengan adik-beradik saya sebaya.

Saya nampak muka Cikgu excited. Cikgu ingat saya dah jadi lawyer. Siap introduce kan saya kat sume yang ade di meja makan tu sambil cakap,
"Ni lawyer ni.."
Aduhai Cikgu. Sungguhla saya terharu. Saya tau Cikgu bangga bila anak didik Cikgu berjaya. Insya Allah, moga-moga berkat doa Cikgu di bulan Ramadhan ini, Allah makbulkan doa Cikgu. Amiin.

Saya hanya tergelak bila Cikgu cakap macam tu. Sambil membuat pembetulan, "Cikgu, dop jadi lawyer lagi. Ade 1 tahun lagi. Chambering pun dop lagi Cikgu." (sambil menunjukkan gigi)

Seorang demi seorang adik-adik saya di'interview' oleh Cikgu tentang belajar. Cikgu masih ambik berat terhadap kami. Kejayaan kami, kebanggaan Cikgu. Cikgu masih kelihatan seperti dulu. Wajahnya tak langsung dimakan usia. Semoga Allah berkati hidup Cikgu Syamsiah dan keluarganya selalu, sebagai bayaran penat-lelah serta jasamu guru.~

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Pendapat saya:

Cikgu zaman sekarang, sangat berbeza dengan zaman dulu. Kalau cikgu zaman dulu, mengajar sebab nak tengok anak-anak didiknya berjaya dunia & akhirat, cikgu zaman sekarang (bukan sume cikgu) mengajar sebab nak dapat gaji semata-mata. (Terkejut bila dengar ada cikgu perempuan di zaman universitinya terlibat dengan masalah sosial, hisap rokok, dsbnya). Niat mengajar, cara mengajar dan keikhlasan mengajar sangat penting untuk keberkatan ilmu kepada murid-murid.

Sounds creepy ke? Tak kisahlah, yang penting renung-renungkan dan selamat beramal! :)
Sunday, August 21, 2011 2 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Pengalaman Ramadhan

Assalamualaikum..

Ramadhan dah masuk ke fasa yang terakhir. Cepat sangat masa berlalu kan? Entri kali ni saya nak cerita pasal pengalaman sepanjang bulan Ramadhan ni. Masing-masing mesti ada pengalaman sendiri kan? Di samping berusaha mengejar fadhilat-fadhilat di bulan yang penuh keberkatan ni, dalam menjaga hubungan dengan Allah, hubungan sesama manusia juga haruslah diambil kira. Jangan asyik sibuk beribadat, sampai orang di sekeliling pun kita dah tak ambik kisah.

Ceh. panjang pulak membebel. Korang sume macamana? Sihat? Lama tak dengar khabar. Letih sangat ke puasa ni? Hee. :D

Sahur


Bila ibadat puasa ni bersama family di rumah, makanya memang perangai mengada-ngada tu datang. Kalau kat UIA, pandai je nak bangun sendiri, tapi bila kat umah ni walaupun alarm dah bunyi still sambung tido sebab dah tau, kejap lagi mesti Abuya kejut. (Muahaha. Buruk giler perangai).

Pastu, lauk sahur tu pulak tak tahu kenapa, Umi masak memang sedap. Memang kalau ikut hati, nak menambah tapi fikir dah nak abis waktu sahur. Hehe. Waktu bersahur kat UIA, makan roti dengan air milo je. Tu pun tak rasa apa, sebab bangun sahur sebab nak ambik berkat je. Bila Abuya called tanya makan ape, sedih sangat bila dengar anak dia bersahur macam tu. Padahal anak beliau memang tak kisah pun. Ngee~

Bazar Ramadhan


Waktu kecik-kecik dulu memang teruja sangat pergi bazar. Sampai tiap-tiap hari ajak Abuya pergi. Tapi bila dah besar ni memang terasa malas nak menapak ke bazar. Kenapa? Sebab orang saaangat ramai, menitik-nitik peluh sebab berasak-asak di tengah lautan manusia tu mencari apa yang nak dimakan. Umi dah masak pun, tapi bawak jugak bila adik-adik asyik mengajak. Pemandangan di bazar? Selalu aje sahabat-sahabat di fb post tentang pemandangan aurat di bazar Ramadhan. Memang betul pun.

Ramai sangat orang yang puasa, tapi tak menjaga aurat. Ada sekali tu, saya siap terpandang 3 orang jejaka yang duduk di tepi jalan sambil mata mereka memerhatikan perempuan-perempuan yang lalu lalang sambil tersengih-sengih. Eeii, seram sangat dengan orang lelaki macam ni.

Kalau kat UIA, tak berapa nak rajin jugak tapi bila ramai-ramai jalan kaki kira OK la. Walaupun bazar tu tak besar, tapi setakat nak makan apa yang dapat mengenyangkan perut tu, bolehlah. :)

Solat Terawih

Kalau Ramadhan kat UIA, biasanya bersolat terawih bersama sahabat-sahabat di musolla mahallah ataupun masjid UIA, bila berpuasa di rumah, solat terawih bersama-sama keluarga di surau berhampiran. Lazimlah, para jemaah terdiri dari warga emas, makcik-makcik, adik-adik pun ada. Isu yang sering sahabat-sahabat cakap, tentang saf yang berlubang. Oh, saya pun mengalami hal yang sama. bila kita rapat ke kanan, makcik di sebelah tak rapat-rapat walaupun saya cuba menyentuh lembut tangannya dengan isyarat supaya beliau rapatkan saf.

Gimana caranya ya mau menyelesaikan situasi ini? :(

Adakah makcik-makcik ini tidak mengerti? Atau bila makcik-makcik ini sudah membawa sejadah sendiri, maka beliau tidak mahu berganjak lagi. Hmm..~

Kesimpulannya, walau apa sekali pun yang kita alami, anggaplah itu satu ilmu baru yang mungkin satu hari nanti akan menjadi satu perkara yang manis untuk dikenang. Mungkin juga untuk dirindui. :)

Wassalam.


p/s: Sia-sia puasa kalau tulis blog nak mengata orang. Lagi sia-sia kalau benda tu tak betul. Renung-renungkan dan selamat beramal! (^_^)
Saturday, August 20, 2011 0 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Sangat Kasihan Dengan Orang Begini


Assalamualaikum..~



Korang dah tengok video dari Mathlutfi ni? Tajuk dia Judgmental. Tau tak judgmental tu ape? Bila kita terlalu menghakimi orang lain, tanpa kita tahu apa yang sebenarnya ada dalam hati dia, dalaman dia.

Tak mahu cakap banyak, nanti kalau tersilap cakap, buruk padahnya.  Berdosa lagi. "Berkata baik ataupun diam." Kan?

"Ya Allah, aku berlindung dari sifat seperti ini dan manusia yang bersifat seperti ini."

Amiin.

Wassalam.

Saturday, August 6, 2011 2 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Ramadhan Dan Saya

Assalamualaikum..


Alhamdulillah, untuk tahun ini dapat berpuasa sepenuhnya (mungkin?) dengan family di rumah. Walaupun agak kebosanan kat umah ni sebab adik-adik hampir semuanya berada di hostel, dan abang dan kakak ipar pulak belum balik umah lagi (sebab tak dapat cuti), tapi bila ada Mujahid kat umah ni kira dapatla jugak mengubat kebosanan dengan mulutnya yang becok itu. :)


Rutin harian bila duk kat umah ni, biasalah kan, pegi hantar dan ambik adik-adik (2 orang adik je pun) dari sekolah, kemas rumah, basuh dan sidai kain dan petangnya memasak, kalau rajin pulak saya bawak adik-adik pegi bazar Ramadhan.


Tadi waktu online facebook, ade seorang sahabat share 1 video ni. Tentang bagaimana Wardina Safiyyah didik anak-anaknya berpuasa. Secara peribadi, saya kagum dengan Wardina. Bagi saya beliau merupakan seorang ibu yang hebat. Walaupun berkerjaya, beliau amat mengambil berat soal didikan anak-anak, terutamanya didikan agama.



Zaman sekarang, bukan zaman yang mudah untuk mendidik anak-anak sama ada anak lelaki atau perempuan. Zaman sekarang, teknologi sangat meluas diguna dan disebarkan. Kalau sekalipun cara didikan di rumah betul, sahabat yang dipilih oleh anak-anak pula yang mengabil peranan dalam mempengaruhi mereka, tambah pula dengan persekitaran.


Andai ilmu agama yang diterapkan dalam peribadi anak-anak, maka terselamatlah mereka dari jurang tipu daya. Seperti kata Wardina, "Anak-anak haruslah difahamkan kenapa mereka perlu puasa, kenapa mereka perlu solat, kenapa perlu menutup aurat. Bukan hanya bila kita ikut-ikut apa yang orang lain buat, bila kita tengok orang buat, kita pun nak buat.."


Saya sangat-sangat setuju dengan kata-kata beliau. Bagi saya, bila kita melakukan sesuatu tuntutan dan dalam masa yang sama kita faham sebab difardhukan tuntutan itu, kita akan lebih menghayati ibadah tersebut. Contohnya, kenapa kita kena solat?


Ingat peristiwa sewaktu Nabi Muhammad s.a.w. diangkat ke langit sewaktu Israk dan Mikraj? Selepas peristiwa itulah umat Islam diwajibkan oleh Allah s.w.t. menunaikan solat 5 kali sehari semalam. Dalam rukun Islam, solat merupakan perkara kedua selepas mengucap dua kalimah syahadah. Pernah tak dengar maksud hadith, "Solat itu tiang agama. Barangsiapa yang tidak solat, maka dia telah meruntuhkan agamanya."


Nampak tak kepentingan solat kat sini? Bahkan, dalam satu hadith Rasulullah s.a.w. pula mengatakan, perkara pertama yang akan dihisab oleh Allah di Padang Mashyar nanti adalah solat. Jika elok solatnya, maka selamatlah dia. [Riwayat At-Tarmizi]
Dalam Surah Az-Zariyat ayat 56 pula Allah telah bersabda, "Tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat (menyembah) kepada-Ku."
Solat itu adalah cara kita sebagai Muslim menyembah Allah. :)


Pertama sekali, sangatlah wajib kita (kita?) sebagai ibu bapa perap terapkan pada anak-anak tentang ketauhidan kepada Allah. Contohnya, "Allah tahu dan Allah tengok apa yang kamu buat. Walaupun ibu atau ayah tak nampak, tapi Allah sentiasa tengok apa yang kamu buat."
Anak mungkin akan tanya pulak, "Allah tu kat mana? Kenapa adik tak nampak pun Allah?"


Haa, apa yang ibu dan ayah nak jawab? Ke nak telan air liur je? Hehe. Sebab tulah, ibu dan ayah jugak wajib belajar ilmu agama, ilmu fardhu ain supaya dapat didik anak-anak dan dalam masa yang sama tunjuk contoh teladan yang baik untuk anak-anak. Ni, kalau ibu dan ayah solat pun kadang-kadang, macamana anak-anak nak solat 5 waktu sehari semalam?


Rasanya setakat ini dulu. Kalau nak cakap panjang soal mendidik anak-anak ni rasanya sampai bila-bila pun takkan habis. Banyakkan rujuk pada yang pakar, tanya alim ulama', tanya ibu bapa kita bagaimana caranya mendidik anak-anak supaya di akhir hari mereka pula dapat berbakti untuk kita, mendoakan kita di alam 'sana'.


Wallahua'lam.


p/s: Eleh. Cara cakap macam dah ada anak. Hehe. Sekadar berkongsi pandangan. Insya Allah, semua wanita mahu jadi ibu yang terbaik. Amiin. (^_^)

*Tahniah buat sahabat-sahabat One Heart Creative Solutions sebab berjaya hasilkan video ini. Semoga Allah permudahkan urusan kalian. Barakallahufikum.*
Wednesday, August 3, 2011 2 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Semua Orang Mahukan Yang Terbaik

Assalamualaikum buat sahabat yang membaca..

Dah lama tak menulis kat blog saya ni. Rindu kat Cik Blog. Rindu nak berceloteh dalam blog. Kali ini ape agak-agaknya Cik Iqah nak berceloteh ye? ;)

Hari ni dah dekat seminggu saya berada di rumah. Dan hari ni merupakan hari ke-3 Ramadhan. Azam saya untuk Ramadhan kali ini, saya ingin sekali jadikan Ramadhan kali ini Ramadhan yang terbaik dari tahun yang sebelumnya. Kenapa? Sebab kita tak tahu, mungkin Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terakhir buat kita. Mungkin juga Ramadhan kita yang dulu-dulu tu, belum kita isikan sebaik mungkin.

Sebelum masuk bulan Ramadhan hari tu, saya sedih. Sedih sangat-sangat yang saya fikir takkan ada insan kat dunia ni yang faham kesedihan saya. Saya menangis, tak dapat nak berpura-pura lagi. Kalau sebelum ni, saya lebih suke pendam sorang-sorang, senyum dan ketawa depan semua orang, tapi kali ini saya tak berdaya lagi. Saya luahkan segalanya melalui air mata. Dalam waktu sedih ini jugalah hati saya berbisik, alangkah untungnya kalau ada duit sendiri, sebab bila sedih saya ingin bersendirian, saya dah fikir nak lari jauh dari semua orang.

Tu bila emosi letak kat depan mendahului akal. Bila difikir secara rasional, agaknya syaitan hasut saya. Dia hasut saya fikir benda negatif. Fikir yang dunia ni tak adil. Fikir yang ujian ini maha hebat, maha berat. Macam-macam la yang terfikir masa duk sedih hari tu.

Tapi, bila akal berbisik ke dalam hati, hati suruh saya istighfar. Hati suruh saya cepat-cepat ingat Allah. Hati kata, "Takpe Iqah, sesedih mana pun kamu, seberat mana pun ujian yang Allah beri, Allah tau kamu mampu. Sebab tu Allah takdirkan begini, sebab kamu hamba Allah yang istimewa. Berdoalah Iqah, Allah dengar dan Allah tahu. Dia tunggu kamu datang pada-Nya."

Semua orang mahukan yang terbaik. Tanyalah pada sesiapa saja, ada tak orang yang nak benda tak elok? Ada ke nak benda yang buruk? Ada ke yang nak jadi jahat? Semua nak yang baik kan? Tapi tak semua yang menyedari bahawa apa yang diiginkan itu tidak semestinya yang terbaik buat dirinya. Kadang kala apa yang kita tak suka, kita benci itulah sebenarnya penawar untuk kita.

Takde orang pun kat dunia ni yang suka bersedih. Rata-rata inginkan kegembiraan. Hakikat kegembiraan itu boleh didefinisi ke? Rasanya tak. Sebab setiap orang gembira dengan keadaan yang berbeza-beza. Ada orang gembira bila duit banyak dalam poket dia. Ada sesetengahnya pulak gembira bila dikelilingi oleh insan-insan tersayang. Ada orang gembira bila dapat apa yang dihajatkan.

Walau apa sekalipun yang kita dapat, sama ada sesuatu itu membuat kita gembira, sekali pun air mata duka, bersangka baiklah dengan Allah. Jangan putus doa dan harapan. Ada orang bila berdoa, dia sangka dengan sekali doa, Allah terus makbulkan doanya. Kadang-kadang Allah uji kita melalui doa yang kita mintak. Kita mintak pada Allah, tapi hak-hak Allah kita dah tunaikan ke belum? Yang tu kena tanya hati kita sendiri. :)
 
Kata-kata yang sentiasa saya pegang buat penguat semangat; "
"Siapa kamu pada awalnya tidak penting, tetapi bagaimana pengakhirannya". Ada orang suka mengungkit, "Ala, dia tu dulu bukan baik sangat...." bila saya cuba menasihatkan dia. Hati saya pedih mendengarnya, tapi itulah. Saya tak berdaya menahan mulut orang, saya hanya mampu bersabar. Biarlah manusia membuka kisah-kisah lalu selagi mereka mampu, tapi doa saya moga-moga Allah telah ampunkan segala kesilapan saya dan mereka. Biarkan mereka bercerita tentang masa lalu, yang penting saya berusaha menghadapi hari mendatang dengan cemerlang, insya Allah. :)

Saya sedang berusaha untuk tersenyum, kerana saya tahu, yang menentukan keindahan hari-hari saya akan datang adalah diri saya sendiri dan tentulah dibantu oleh Allah S.W.T. :)


p/s: Saya akan sentiasa ingat 2 perkataan ini; KOYA ALIM.
Saturday, July 2, 2011 3 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Antara Gembira Dan Sedih

Tak tahu apa rasa dalam hati ni. Patut ke saya rasa gembira? Rasa gembira itu dengan menitiskan air mata ke? Tengah hari tadi, dapat berita gembira. Saya akan bergelar Mak Ngah tahun depan. (Suke-suke je Along bagi gelaran nih. Auntie Iqa k.) Masa tu perasaan excited tu tak payah cakap la. Memang suke sangat, sebab ni 1st time nak dapat anak sedare. Dah berangan nak beli baju baby lagi tau! :P

Tak lama kemudian, Abuya telefon. Masa saya angkat telefon tu, suara saya punyelah happy. Tapi suara Abuya lain. Suara Abuya macam tak bermaya. Saya dah pelik. Bila Abuya cakap yang Tokki dah takde, saya dah start nangis. Sedih. Terkilan. Kenapa saya takde kat rumah time Tokki meninggal? Saya tak sempat tengok Tokki buat kali terakhir. Masa arwah nenek pergi dulu pun saya dah cukup-cukup terkilan. Memang time ziarah kubur nenek, saya menangis tak dapat nak tahan-tahan lagi dah. Sedih sangat.

Tokki saya, saya panggil dia Ayoh. Sebab dia dah macam ayah saya. Banyak sangat yang buat saya teringat dekat Ayoh. Ayoh dulu buat gula melaka (orang Terengganu panggil nisang a.k.a gula manisan). Ingat lagi kalau kami balik kampung, Ayoh tengah kacau gula manisan yang sedang menggelegak dalam kawah, dalam bangsal  buruk Ayoh. Kami cucu-cucu Ayoh ni akan petik daun pokok koko dekat dengan bangsal Ayoh, kemudian tadah gula manisan tu dari Ayoh. Makan panas-panas, waktu gula tu tengah cair lagi. Sedap. Tambah sedap mungkin kerana tu hasil titik peluh Ayoh, tambah dengan kasih-sayang Ayoh sekali.

Bila sebelah mata Ayoh buta kena patuk burung hantu, Ayoh dah berhenti buat gula manisan. Ayoh hanya duduk rumah, dan berulang-alik ke Masjid Kubang Durian, betul-betul depan umah tiap kali azan dilaungkan. Ayoh pesan dekat saya supaya belajar sungguh-sungguh, nanti dapat gaji belanja Ayoh makan KFC. Saya hanya tergelak bila dengar nasihat Ayoh tu. Tapi dalam hati, saya dah kata "Insya Allah Ayoh, moga-moga Angah sempat tunaikan hasrat Ayoh tu".

Bila Angah terfikir pasal Ayoh, Angah doa supaya Allah panjangkan umur Ayoh. Supaya Angah sempat belanja Ayoh makan. Angah pernah terbayang macamana kalau tiba-tiba Ayoh pergi bila Angah ada kat sini, kat KL ni dan tak sempat balik pun tengok Ayoh. Dan hari ni, benda yang paling Angah tak mahu telah pun terjadi. Ayoh dah takde. Ayoh dah pergi jumpa Tuhan. Dan Angah hanya boleh tengok gambar Ayoh bila Angah rindu. Ayoh, Angah tak sempat pun jumpe Ayoh.

Cukuplah tu. Air mata ni tak nak berhenti mengalir. Ya Allah, kuatkanlah hati hamba-Mu ini. Tenangkanlah dia di sana, lapangkanlah dan terangilah kuburnya, mudahkanlah soal jawab antara dia dengan malaikat-Mu. Amiin.


Abuya dan Ayoh, Syawal 1430H

Daripada cucu ke-3 Allahyarham Mohd bin Musa,
17:52,
30 Rejab 1432H,
UIAM Gombak.

Thursday, June 30, 2011 4 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Not To Please You

Hari ni hari Jumaat. Tadi waktu pegi beli breakfast, nampak pulut kuning ngan rendang daging. Pagi-pagi dah bosan rotate nasik lemak, nasik kerabu, maka saya beli pulut kuning. Sarapan itu penting ye kawan-kawan untuk membina sel-sel otak kita. Kalau tak sarapan, macamane nk keje? Alasan je tu Iqah kan, padahal awak memang suke makan. :P

Makcik tu bagi pulut kuning dengan kuantiti yang banyak. Tak terlarat nak habiskan. Tapi paksa jugak diri, sebab Kak Aini cakap, bersyukurlah kita dapat sarapan dengan makanan yang banyak. Ada orang lain, tak dapat rasa pun. OK. Saya sumbat jugak pulut nasik tu secara paksaan, walaupun perut dah rasa sebu. Kawan-kawan, kalo makan pulut jangan ambik banyak-banyak ye sebab kalori dia tinggi. Buktinya, saya dah beberapa kali dah menguap pagi ni. :P

Oh. Dah. Cukup melalut pasal breakfast. Nak bagitahu kat sini, staff kat ofis dah discover blog saya yang buruk ni. T_T

Kak Aini, kalau baca post ni, wat-wat tak tau je ye. Saya masih lagi terkejut bila akak dapat cari blog saya ni. Huhu. Saya sebenarnya menulis dalam blog ni bukan untuk dipromosi, bukan untuk diwar-warkan. Sebab tu bila orang tanya saya ada blog ke tak, saya tak bagitau. Kalau orang cakap I follow you, you follow I balik, saya pulak bukan jenis itu. Saya akan follow sesuatu blog, kalau saya rasa saya memang nak follow. Bukan main follow tak tentu pasal atau nak suruh orang follow saya balik. But to those who have followed me on this blog, thank you very much. I’m really appreciate it. Arigatou ne!~

Bila saya baca blog yang dapat bagi banyak manfaat kat orang lain, dalam hati saya, saya pun nak jadi macam blogger-blogger ni semua. Tapi, saya bukanlah jenis manusia yang update blog setiap 10 minit. (Hee. Melampaunye analogi awak ni, Iqah). Saya akan update blog bila saya rasa ada sesuatu nak diluahkan atau ditulis. Kadang-kadang ada banyak benda nak ditulis, tapi masa pulak takde. Lepas tu, idea tu berkubur macam tu je.

Ramai yang tak tahu mungkin, saya menulis untuk terapi. Bila saya rasa stress, saya suka menulis. Saya menulis di blog ini. Kena tapis jugak apa yang nak ditulis, sebab ni alam maya. Takde sempadan. Sape-sape boleh baca. So, saya kena make sure hanya benda yang dapat dibaca je yang saya tulis. Oh, ye! Jangan rasa annoying pulak dengan cite-cite saya, pasal family la, pasal kenduri kawin la. Ada jugak besenye yang tak suke. “Alah, benda macam ni pun nak bagitahu 1 dunia ke?!”

The truth is, I’m not writing this blog to please you. I’m writing for myself. Make note of this okay? :)

Harap kita semua akan dapat manfaat dari setiap apa yang kita lakukan, walaupun sedikit. Insya Allah. Ameen.
Saturday, June 25, 2011 0 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Bila Hati Dah Rindu..

"Mane pulak sebelah lagi kasut ni. Ishh.." Hati saya berkata sewaktu keluar dari Masjid As-Syakirin, Gombak.

Kelihatan dua orang kanak-kanak sedang mencuba-cuba kasut yang ada di antara segala kasut di luar masjid, bahagian muslimat. Saya melihat ke arah kaki salah seorang kanak-kanak itu. Oh, mereka sedang memakai sebelah kasut saya.


"Dik, boleh bagi kasut akak?" Saya bertanya sambil tersenyum.


"Ohh, kasut akak ea? Sori-sori. Kawan saya memang macam ni sikit." Petah salah seorang kanak-kanak itu menjawab.


Seorang lagi kanak-kanak hanya tersipu-sipu malu. Mungkin juga takut saya marah sebab 'tertangkap' sewaktu sedang pakai kasut saya. Hehe.


Bila saya melihat dua kanak-kanak ini, saya teringat zaman sewaktu dalam lingkungan umur mereka. Mungkin mereka berusia 8 ke 9 tahun. Darjah 2 atau 3 ketika itu. Waktu itu, saya ada 4 orang adik. Bila ada kuliah maghrib, Abuya akan bawak kami sekeluarga ke surau berhampiran rumah waktu itu. Surau Gelugor kami panggil. 


Selepas habis sekolah pula, saya akan ke kelas KAFA betul-betul depan rumah saya. Ustaz Mad, Ustazah Saripah, mereka sume adalah guru-guru yang mengajar saya. Saya sangat enjoy belajar waktu tu sebab saya suka dengan suma mata pelajaran agama, kecuali tajwid. Mata pelajaran tajwid saya paksa diri untuk faham dan hafal, sebab saya nak dapat no. 1 dalam kelas waktu tu. Kenangan yang sangat manis saya rasa, bila saya yang darjah 2 ni dapat no. 1 di kalangan abang-abang dan kakak-kakak kelas tahap 2. Memang rasa puas sebab saya buat tu semua dengan usaha saya, yang nak sangat berjaya.


Mentaliti waktu tu memang nak belajar sebab nak belajar. Maksud saya belajar bukan sebab terpaksa atau sebab Umi paksa, tapi memang suka belajar. Mungkin sebab dari kecik Umi selalu belikan buku-buku, sebab tu saya suka sangat membaca (masa kecik dulu je). Cara Umi didik kami adik-beradik memang tegas sangat. Sepupu-sepupu saya selalu je cakap Umi garang, tapi bila dah besar ni rasa grateful sangat dapat Umi. Kalau Umi tak tegas, mungkin saya takkan jadi macam saya pada hari ini.


Umi ambik berat segalanya tentang kami. Anak-anak perempuan, kami dilatih tutup aurat sejak berusia 4 ke 5 tahun lagi. Bila dah besar sikit, kami wajib pakai tudung bila keluar rumah atau bila ade orang (bukan muhrim) datang ke rumah. Saya ingat lagi, masa sekolah rendah dulu kalau beli baju raya, set baju t-shirt dengan seluar jeans wajib beli sebab dulu memang suka bergaya pakai seluar jeans & t-shirt. Tapi, bila raya masa form 1, Umi dah tak belikan seluar dah. Bila saya tanya kenapa, Umi cakap "Sebab Kakngah dah besar, tak manis pakai seluar.."


Dulu masa kecik-kecik memang pernah kena pukul dengan Umi. Mungkin sebab kami ni selalu buat perangai. Saya ni pulak masa kecik-kecik kalau tak dapat apa saya nak, memang saya nangis. Haha. Ada sekali tu saya kena pukul, sampai lebam. Memang best r. Makin kuat la menangis, tapi tak lama lepas nangis tu Umi pujuk sambil buat air untuk saya. Buruk gile perangai masa kecik dulu. :P


Paling tak boleh lupa masa saya nak beli baju pinafore Garfield masa shopping kat Parkson dengan Umi. Tapi Umi boleh buat tak tahu je. Saya tarik baju Umi sambil nangis-nangis. Hahaha. Nasib baik masa tu kecik lagi. So, orang tak kisah tengok saya menangis. (Jangan tiru ye adik-adik).


Abuya? Inilah ayah saya yang saaaaaaaaangattttttt cool! Marah bila perlu aje. Dan tak pernah tinggikan suara. Pukul? Oh, mungkin tidak. (Pernah kena debik dengan Abuya masa darjah 5, sebab kuat sangat nangis. Muahaha). Kalau time Abuya pukul, memang rasa dunia ni dah nak kiamat. Sebab Abuya tak pernah marah kami adik-beradik. Kalau ada yang tak kena, Abuya akan tegur elok-elok. Mungkin sebab ni, Abuya dekat dengan kami. Sanggup bersusah payah untuk kami. Umi pesan kat kami adik-beradik, kalau susah jangan bagitau Abuya, nanti Abuya susah hati.
 

Hari ini, waktu saya menulis pasal mereka, hati saya terpanggil-panggil untuk pulang ke rumah (homesick la tu). Teringat mereka berdua. Waktu kat rumah adalah waktu untuk menenangkan perasaan yang serabut. Tengok wajah ibu bapa kita kan dapat pahala? ;)


Untuk Umi dan Abuya kami, kami adik-beradik sedang berusaha untuk membahagiakan Umi & Abuya. Doakan kami agar dapat jadi anak yang soleh dan solehah, agar kami dapat sentiasa mendoakan Umi & Abuya. Doa Angah, semoga Allah panjangkan usia Umi & Abuya supaya Angah sempat berbakti dan membalas segala usahamu membesarkan kami adik-beradik. Kami sayang Umi & Abuya!  :)  


"Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibubapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)".


p/s: "Kita tak boleh pilih siapa ibu bapa kita, tapi kita boleh pilih untuk jadikan mereka mulia atau sebaliknya".
Tuesday, June 14, 2011 0 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Di Sebalik Sebuah Majlis.. Part II (ending)

Assalamualaikum..

Hari ini saya dah pun berada di UIA setelah hampir 1 minggu berada di rumah. Alhamdulillah, bagi pihak abang saya segalanya berjalan dengan lancar walaupun dugaan melanda sepanjang hari kejadian. Nak tau dugaan ape? Ketiadaan air sepanjang kenduri kawin berlangsung. Masak jugaklah kitorang adik-beradik bersama sepupu-sepapat mengangkut air.

Kenapa takde air? Alkisahnya, paip pecah di jalan sebelum masuk ke simpang rumah saya. Pihak SATU (Syarikat Air Terengganu) tutup paip induk sebab nak baiki paip yang pecah tu. Walaupun air takde, saya bersyukur sebab segalanya sudah selesai. Sebagai wakil tuan rumah (ecece) saya nak ucapkan jutaan terima kasih buat sahabat-handai yang sudi datang, lebih-lebih lagi saudara-mara yang willingly datang dari jauh semata-mata nak tolong.

Secara jujur, saya sangat gembira bila dapat jumpa balik kawan-kawan masa kecik dulu (seriously saya tak sangka kamu akan datang kenduri ni). To Eri dan keluarga, memangla lawak masa kalian datang. Rasa macam tak caya. Ingat time kecik-kecik dulu dari PASTI lepak sama-sama, main game boy lepas balik sekolah, pegi KAFA sama-sama. Sume tu kenangan yang tak dapat dilupakan. Nanti time Eri kawin, kita 1 family plak gi serang umah dia. Hehe. :)

Buat orang yang paling sibuk time kenduri, Afif & Nazirul; terima kasih yang tak terhingga. Dari sebelum kenduri, sampai selesai kenduri, memang kamu terbaik. Patutla abang saya asyik duk puji-puji kamu. Katanya kamu teman sejati dia. Next kenduri saya panggil kamu lagi yek, jadi tukang masak plak. :)

Time kenduri nih, saya dah bersiap-sedia menghadapi soalan cepu-cemas; "Atiqah bila pulak?". Saya hanya akan jawab, "Insya Allah". Tu jawapan mantap dan selamat rasanya setelah dibincang bersama sepupu saya, Hanisah. Soalan dari Makcik Nora dan Makcik Tie lain sikit. Bunyi dia macam ni, "Iqah dah ada ke belum?" Saya jawab dengan jujur, "Belum ada". Kedua-dua makcik yang prihatin tersebut terkejut tak caya. Katanya anak-anak muda zaman sekarang biasanya sume berpakwe makwe. Tu anak muda zaman sekarang. Saya sukakan kelainan. :D

Makcik Tie, saya harap Makcik Tie tak baca blog saya ni tau. Sebab saya malu. Hahaha. Tak sangka Makcik Tie baca blog saya ni. Kiranya silent reader la nih. To Nadiah, jangan bagi Mak baca dah. Malu akak. :D

OK la, dah tak nak membebel panjang, biar gambar je yang berbicara. Cewah! :)


Baju rasmi pada hari kejadian :D


Para budiman melapah daging

Dengan sebelah tangan, cool mengacau rendang. :P

Adik (in the middle) bersama sepupu-sepapat.


Bersama mereka yang diraikan. :)


Untuk mereka yang banyak membantu sama ada sebelum, selepas atau semasa majlis ini berlangsung, terima kasih yang tidak terhingga. Segala bantuan yang anda hulurkan, jazakallahu khairan. Moga Allah mempermudahkan segala urusan kalian. Buat abang dan kakak ipar, barakallahulakuma. Angah doakan kalian akan sentiasa berbahagia di bawah rahmat Ilahi. Pasni tunggu anak sedara plak. Hihi. :D

May Allah bless! :)

Wassalam.

p/s: P.E.R.K.A.H.W.I.N.A.N. Satu tanggungjawab bukan hanya kepada pasangan kita,  tetapi keluarga kepada pasangan kita sendiri. Namun, satu yang sentiasa harus diingat, perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik juga. Kita melengkapi kekurangan pasangan kita dan begitulah sebaliknya. :)
Saturday, June 4, 2011 3 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Di Sebalik Sebuah Majlis.. Part I

Pagi Ahad itu, selepas bangun dari tidur, tangan saya terus mencapai handset. Sekeping SMS dihantar kepada Abuya, bertanya samada dah sampai rumah ke belum. Yela, bimbang jugak bila drive malam-malam ditambah dengan perut yang kenyang. Oh, untuk makluman semua 3hb Jun baru-baru ini selamatlah sudah abang saya yang hanya seorang tu diijabkabul. Untuk pertama kalinya saya menyaksikan sebuah acara penikahan dari mula hingga hujungnya. (Mungkin masa kecik dulu saya pernah ada dalam majlis nikah, cuma saya tak ambik peduli sangat.)

3hb Jun 2011

Tepat jam 3.00 petang tok kadi sampai di Masjid Nurul Hidayah, Kampung Pandan Dalam, Kuala Lumpur. Muda lagi, segak pulak tu. Tok kadi ni yang handle majlis nikah abang saya. Mula-mula, tok kadi ni terangkan serba sedikit apa yang perlu dibuat dan tak lama lepas tu, khutbah nikah dibacakan secara ringkas. Masa khutbah nikah dibacakan tu, saya pulak yang rasa sebak. Yela, fikirkan tanggungjawab suami dan isteri ni. Bukan 1 tanggungjawab yang main-main. Nak bina 1 institusi kekeluargaan yang di dalamnya ada kebahagiaan & kasih sayang. Tambah lengkap kalau hasilnya nanti adalah anak-anak yang soleh dan solehah. Amiin..~

Bila dah habis tok kadi baca khutbah, tok kadi ajar abang saya lafaz akad. (Senang je pun..). Abang saya ni dari kat umah lagi dia dah macam nervous. Ape daa. Alhamdulillah, dengan 2 kali lafaz abang saya sah bergelar suami kepada kakak ipar saya. Ayah kepada pengantin perempuan sendiri yang nikahkan abang saya. Bila tiba waktu salam-salam dengan ahli keluarga tu, Abuya banyak bagi pesanan kat abang saya. Umi pulak menitiskan air mata sambil peluk Abang. Yela, anak sulung, lelaki pulak tu. Mestilah besar tanggungjawab nak jaga anak orang ni kan.  Saya pulak? Menangis jugaklah. Sebak. Maybe sebab saya fikir kami semua lepas ni dah ade life masing-masing. Ade keluarga masing-masing. :')


Maryam (adik ke-4) saya dah cakap kat saya sebelum abang saya diijabkabul tu, "Kakngah tak payah kawin lagi la lepas ni. Kalau Kakngah kawin mesti tak boleh main-main dah, tak boleh gurau-gurau dah". Errkkk..??! Terkejut sebentar. Dalam hati, "Nak kawin dengan sape Maryam? Kakakmu ini tak jumpe lagi dengan 'dia'..".

Saudara-mara pulak tak habis-habis usik, "Lepas ni turn Kakngah pulak."
Saya hanya mampu tersenyum. Tak reti dah nak jawab macamana. Biarkan jelah diorang. Untuk sekarang dan akan datang, saya percaya cinta selepas nikah. Saya cuba elakkan untuk ber'couple' sebelum nikah. Anda bagaimana? :)

4 Jun 2011

Majlis kenduri sebelah pengantin perempuan. Kami berarak ke rumah pengantin perempuan diiringi dengan paluan kompang. Sampainya kami di perkarangan rumah, ada pertunjukan silat rajawali. Mantap betul pesilat tu. Boleh bersilat dengan berkaki ayam di atas jalan tar, di tengah-tengah panas yang sangat terik tu. Saya, adik-adik, Umi & Abuya serta saudara-mara yang lain dan sepet-sepet mata tengok pertunjukan tu. (Sangat panas okay?)

Lepas tu, kami sekeluarga masuk ke dalam rumah. Pengantin ambik tempat kat atas pelamin. Doa pembuka majlis dibaca oleh Abuya sendiri. Panjang doa Abuya untuk keberkatan rumah tangga anak lelakinya yang sulung nih. Syahdu lagi time ni. :')

Sejurus selepas tu, acara tepung tawar pengantin. Mula-mula family belah kakak ipar dulu, kemudian, family belah Abang pulak. Family kami tak biasa dengan tepung tawar ni, tapi sebab hormatkan permintaan family belah kakak ipar ni, kami mara ke pelamin seorang demi seorang. Mula-mula Abuya dulu. Masa turn Abuya ni, sangatlah lame Abuya duk kat depan Abang. Abuya bagi nasihat. Pastu salam sambil peluk-peluk. (Touching lagi di sini). Ana (kakak ipar) tengok pun dah macam terharu.




Mereka bersama kakak ipar mereka.


Time saya tepung tawar sangatlah kelakar. Ni 1st time tau saya tepung tawar pengantin. Tau tak saya buat ape? Saya pergi tepung tawar Abang saya je, tak ingat pun kakak ipar kat sebelah Abang tu. Hahaha. Terkebil-kebil kakak ipar. Sampai dia kata, "Kakngah tak ingat Ana la tu". Hahaha. Sebenarnya saya nervous. Tak reti satu hal lagi. Hambik, kan dah malu tu! Hahaha. Tu pun saya pergi tepung tawar lepas dee jay majlis panggil saya. 1 majlis tu dengar. Maluu..~ :D

Lepas bersanding, pengantin keluar untuk makan beradat. Saya duk kat meja makan beradat tu! Hahaha. Eksaited bila tengok lauk-lauk dia yang special tu. Ada udang, ada ikan, ada ayam golek. Hahaha. Adik-adik yang makan kat meja VIP tu sume dah wat muka ala-ala tak puas hati. Hahaha. Seronok bangat! :)

Pastu dah habis makan beradat, pengantin pegi tukar baju untuk acara potong kek. Untuk acara potong kek, Abang pakai baju istiadat polis. (Makcik Aishah kata Rijal hensem. Oh, pliz Makcik Aishah. Saya tak dapat terima kenyataan ini. [ayat dengki].)

Hensem ke macam ni? :D

Time jumpa Makcik Aishah & Pakcik Munabir dengan Makcik Ana & Pakcik Awis paling best. Diorang sangat sporting, sangat peramah, dan sangat baik hati. Oh, FYI mereka yang disebutkan adalah sahabat-sahabat Abuya sewaktu Abuya sama-sama bekerja dengan mereka di Petronas Carigali. Puaslah semalam diorang mengimbau kenangan. Sumenya diorang cerita. Dulu, waktu saya kecik-kecik, Abuya & Umi selalu ke rumah Pakcik Munabir. Masa tu Pakcik Munabir duduk kat Kemasik. Yang saya ingat, bila pergi Umah Pakcik Munabir, saya selalu makan ais krim jeruk kelubi free. Masa tu Pakcik Munabir bukak kedai runcit. :)

Tu cite dulu. Semalam, bila sampai umah Pakcik Munabir, adik-adik sume excited. Rumah Pakcik Munabir sangat besar, okay? 3 tingkat, ruang atas Pakcik Munabir sewakan kat students UNITEN. Makcik Aishah tak habis-habis ajak kami tidur kat rumah dia. Seronok agaknya dapat jumpa kami sekeluarga lepas bertahun-tahun tak jumpa kami. Hehehe. Lepas solat jamak ta'khir kat rumah Pakcik Munabir, kami bergerak pula ke rumah Pakcik Awis di Saujana Impian, Kajang. Kali ni adik-adik dah macam terbeliak bijik mata sebab masuk je Umah Pakcik Awis, memang sangat cantik rumahnya. Boleh dikatakan hampir sume perhiasan dalam rumah Pakcik Awis dibeli dari luar negara. Dalam rumah Pakcik Awis pulak ada buaian kayu yang berukir. Sangat cantik! :)

Pakcik Awis orderkan satay kajang untuk kami semua. Puaslah hati Awis (bukan pakcik Awis ye, tapi adik saya yang nombor 6 namanya Muawwwiz tapi kami panggil Awis) dapat makan satay kajang. Yang paling kelakar, si Mujahid. Dia seronok sangat agaknya tengok rumah Pakcik Awis yang besar dan cantik tu, sampai tak nak balik. Hahaha.

Kami sekeluarga bergerak pulang lebih kurang jam 9 malam. Takut lewat pulak saya sampai ke UIA. Juga, bimbangkan Abuya mengantuk dalam perjalanan ke Terengganu. Sebelum itu, Kak Fatin anak sulung Pakcik Awis sempat ambik no phone saya. Kak Fatin keje kat Petronas Gas Kerteh rupanya, satu tempat keje ngan Abuya. Kata Kak Fatin, lepas ni bolehlah drive balik Terengganu sama-sama. Yeay! :)

Dalam hati saya, saya gembira dapat bertemu dengan mereka. Kata Umi, mereka adalah contoh orang kaya yang tak pernah sombong. Sebab tu rezeki mereka murah. Lantas, saya teringat ayat dalam Surah Ibrahim, ayat 7:


Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".

Sebagai satu selingan di sini, kalau kita ada rezeki yang lebih, jangan sombong, tak payah la rasa hebat dengan rezeki yang Allah bagi tu. Sebab sume tu bukan anda yang punya, tapi Allah bagi pinjam sekejap. Kalau anda kufur, bila-bila masa Allah boleh tarik balik. Sila jangan teragak-agak nak bersedeqah, tak matinya kalau anda hulur RM1 kat mereka-mereka yang menadah tangan kat anda bila anda ke pasar malam ke, tengah makan kat restoran ke. Sambil-sambil hulur tu, jangan lupa niat dalam hati, anda bersedeqah kepada mereka dengan niat kerana Allah, bukan sebab nak menunjuk ke apa. Biar Allah je yang kira amalan & niat hati anda. OK? :)

Sekian sahaja untuk kali ini. Nantikan entri Di Sebalik Sebuah Majlis.. Part II pulak ye. :)

Wassalam.

p/s: Gambar-gambar 'dipinjam' daripada facebook Juwairiyah Jalilah tanpa pengetahuan beliau. :D
Saturday, May 21, 2011 4 Percakapan By: Nurul Atiqah binti Rayah

Innalillah..

Assalamualaikum..

Pejam celik, pejam celik, rupa-rupanya dah nak masuk akhir bulan Mei. Aduh, cepatnya masa berlalu kan? Baru tersedar, dah tak lama dah kenduri abang bakal berlangsung. Tu pun, sebelum Abuya letak telefon tadi, sempat Abuya ingatkan saya, "Insya Allah, kita jumpa lagi 2 minggu". Family nak datang KL nanti. Wah, tak sabar rasanya nak jumpa family tercinta. Dah sarat menanggung rindu ni! Hehe.

Pagi tadi bangun agak awal, sebab terjaga sebelum subuh dan lepas tu dah tak boleh pejam mata. (Kalau Fizah baca ni, mesti dia akan senyum). Dalam pukul 8.30 pagi saya bertolak (macam jauh kononnya) ke Pusat Servis Perodua di Taman Bolton ditemani Tiyah. (Terima kasih Tiyah sebab sudi teman Iqah). Alhamdulillah, walaupun saya memang tak tahu kat mana letaknya pusat servis ni, tapi berpandukan Google Maps dan jugak tawakal pada Allah, urusan kami dipermudahkan.

Selesai servis kereta dalam hampir ke jam 10 pagi, kami perlahan-lahan bergerak pulang ke UIA. Tak tahulah pulak saya yang jalan kat Taman Bolton tu sehala. Memang kelam-kabut nak pusing kereta bila ada van menuju ke arah bertentangan. Nasib baik pakcik driver van tu jenis bertolak-ansur, beliau tunggu dulu saya pusing ke arah yang sama. Malangnya, masa nak reverse, sesuatu yang amat ditakuti telah berlaku. Allah! Tiyah terkejut. Saya pun. Dalam hati sempat beristighfar. Tenang Iqah. Insya Allah, cuma musibah kecil. Allah nak tarik sikit rezeki yang Dia bagi. Hati saya memujuk.

Sampai je UIA, terus check. Alhamdulillah, takde ape-ape sangat. Tak lama kemudian, Tiyah bagitahu. Allahuakbar! Masa tu macam-macam perasaan dah ada. Macam-macam bayangan bermain di kepala. Takut, risau, cuak, sume ada. Tapi akal cepat-cepat menepis segala perasaan tu. Kena cari solution nih. Sampai bilik, memang dah macam takde mood. Sampai boleh tertido tengah hari tu. Ish. Lepas solat zuhur, barulah terfikir apa yang harus dibuat. Hm, kena cari waktu yang sesuai ni. Allah, memang la saya ni sebenarnya insan lemah, insan yang sentiasa memerlukan-Mu. :(

Kamu yang baca blog ni, boleh tak tolong doakan saya? Moga saya sentiasa kuat walau bermacam dugaan datang melanda. Ecece. Ayat memang tak boleh blah. Pengajaran yang saya dapat hari ini:

1. Jangan hanya fikirkan masalah, tapi fikirlah cara untuk menyelesaikan masalah.

2. Motivasikan diri anda, jangan cepat sangat 'down'. Ingatlah, pelangi yang indah pasti akan tiba selepas dilanda hujan.

3. Paling PENTING, jangan hanya ingat Allah pada waktu anda susah. Ingat Allah sepanjang masa, lebih-lebih lagi bila Dia dah sangat banyak bagi kamu nikmat. :)

4.Tawakal & pergantungan kepada Allah tu sangat penting, sebab tak ada sesuatu pun yang mustahil bagi Allah. Ingat tu. Doalah ape sekali pun, insya Allah, Allah akan tolong kita. Yang penting, kita kena yakin & percaya. 

5. Bila Allah tarik sikit nikmat yang Dia bagi, hati kita mulalah fikir bukan-bukan. Dah tak teringat dah nikmat-nikmat lain yang tak terbeli tu. (Astaghfirullah. Memang saya ni hamba-Mu yang sentiasa khilaf). Kadang-kadang kita tak sedar pun yang kita ni lupa untuk bersyukur.



 So, sama-sama kita saling mengingatkan, OK! :)

p/s: Bila ditimpa ujian, ucaplah "Innalillahi wa inna ilaihi raji'un."