Tuesday, November 9, 2010 By: Nurul Atiqah binti Rayah

Saya Telah Ditag Oleh Jie :)

Salam 'alaik. Hari ini rasa sangat bersyukur, alhamdulillah. Allah bagi lagi sahabat-sahabat sebagai penceria hati saya. Bila bukak blog ni, tengok-tengok dapat soalan-soalan ni, hasil tag dari sahabat saya, Jie. Nak cite skit pasal Jie ni. Sebelum ni, dah knal Jie, tapi tak rapat sangat. Just knal gitu-gitu je. Start baik ngan Jie masa involved program CONVEST'10, [Chocolate Fair]. At first mcm segan jugak nak tegur Jie, sbb Jie berniqab=sopan=baik. Hehe. Tapi bila dah start sembang, Jie ni rupanya peramah. Boleh bergurau sama-sama pun ye. Jie, Iqah doakan Jie istiqamah, walaupun Iqah sendiri pun sekarang ni tgh mencari kekuatan. Insya Allah. :) 

Jie, Iqah hanya terdaya jwb 15 soalan je. Saje release tension, siang tadi dah jawab paper Criminal Law. Huhu. Ada report yg perlu Iqah siapkan. Berhenti kejap, jwb soalan Jie ni. Kira OK la tu kan Jie? Hehe. Untuk sahabat-sahabat, moga-moga apa yg Iqah jawab kat bawah akan buat kita lebih saling mengenal. :)

1) Nama penuh saya Nurul Atiqah binti Rayah.

2) Biasanya kawan-kawan yg rapat akan panggil "IQah" termasukla abang saya. Dalam family? Rahsia. Hehe. [pdhal 1 dunia dh tau. ngee :D]

3) Anak ke-2 daripada 10 orang adik-beradik. (1 org abang, 1 org bakal kakak ipar, 4 orang adik perempuan, 4 orang adik lelaki)

4) Saya anak jati Terengganu ye. Umi & Abuya asal Ganu, saya lahir di Kg. Baru Seb. Takir, Kuala Terengganu. Bla..bla..bla..
5) Dulu, masa tinggal kat Kerteh, depan umah ade playground. Seronok sangat bila tiap-tiap petang dapat main kat sini. Lepas tu pindah kat depan PASTI Al-Abrar. Umur 4 tahun start gi PASTI, ikut abang. :)

6) Darjah 1-4 kat Sekolah Rantau PETRONAS, darjah 5-6 kat Sekolah Kebangsaan Seri Paka. Time sekolah rendah ni seronok. Tak payah susah-susah pikir study pun. Balik sekolah, makan, gi kelas KAFA dpn umah, pastu petang skit gi ikut abg main ngn kawan-kawan. Masa duk Kerteh lagi best. Jiran & kawan2 still rapat smpai skrg. Hee :D

7) Alam sekolah menengah bermula di Kolej Sains Pendidikan Islam Negeri Terengganu (KOSPINT). Stay kat sini dari form 1 sampai form 5. KOSPINT ni salah sebuah sekolah agama berasrama penuh kerajaan negeri. Istimewanya KOSPINT, time zaman saya dulu kami ada I'DADI. I'DADI tu lebih kurang mcm STAM. Salah 1 pengalaman manis? Dapat MUMTAZ la utk I'DADI. Masa tu kerajaan negeri bwh pentadbiran PAS. :)

8) Sebelum masuk sekolah agama form 1, ingat lagi masa nak gi beli tudung labuh ngn Umi. Umi suruh saya cuba dulu tudung labuh tu. Masa tu, 1st time pakai tudung labuh. Saya siap complain kat Umi, "Labuhnya tudung ni, Umi!"
Saya ingat lagi, waktu saya cakap mcm tu makcik kedai tu terus pandang saya. Umi dh siap bisik dah, "Memangla, nama pun tudung labuh.." ◕‿◕

9) Hidup berjauhan dari family bermula bila masuk form 1. Masa mula-mula tu, nangis jugak la bila ingat family. Kenangan duk hostel? Sangat banyak. Tak payah cakap la. 3 hari 3 malam tak habis cite kat sini. Hehe. :)
10) Masa kat KOSPINT dulu, saya pernah sekali saya pergi pecah masuk bilik dobi. Waktu SPM, tinggal form 5 je kat hostel. Dek kerana malas nak basuh tangan, kami nekad tanggalkan satu2 cermin nakoh bilik dobi tu, then mission accomplished! Haha.. Sgtla nakal bila difikir balik. :D

11) Lepas SPM, dapat offer untuk wat asasi undang-undang kat UiTM, tapi Umi & Abuya tak bagi sambung study kat sana. Masa tu, sangat kecewa, Allah je tau. Bila fikir dalam-dalam, Allah buat semua ni ada hikmahnya.

12) Then, amik keputusan untuk wt Diploma Undang-undang kat Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA), sekarang ni ditukar nama ke UniSZA.

13) Kat sini,ape yg istimewa? Jawapan saya; ukhwah kat sini mantap. Kalau nak buat apa-apa, mesti akan muafakat sekelas. Even kalau nk gi kelas pun, tunggu sampai cukup 1 kelas baru leh jalan. Masa final sem saya dulu 1 kelas kitorg ade 24 org. :)

14) July 2008, dapat tawaran sambung degree ke UIA. Excited? Sedih sebenarnya, sbb lain yg mintak, lain yg dapat. Tapi, pergi jugak. Tawakal pd Allah. Bila masuk UIA actually ni 1st duk jauh skit dari family. Yela, sebelum ni paling jauh pun dlm Ganu tu jgk, tp kali ni Allah bagi rezeki ni kat sini. :)
15) Saya ada lagi 2 tahun untuk grad, insya Allah. [Amin..] 
p/s: Ada apa-apa soalan lagi? ;P


5 Percakapan:

batrisya qistina said...

manja tol tak leh dok jauh dari umah ;p

NURUL ATIQAH BINTI RAYAH said...

eh2, bukan manja la ahmad..
cuma xbese..
skrg dh bese..
iqah dh xnangis lg..haha
p/s: nak layang-layang...~

sufygirl said...

"At first mcm segan jugak nak tegur Jie, sbb Jie berniqab=sopan=baik."

Rasa mcm nk gelak guling2 blh x? Hehe..
Ahmad xpernah segan pun, siap sakat jie lagi.
Btw, jie tak kisah ada adik yang 'senget' macam dia..lalala~

NURUL ATIQAH BINTI RAYAH said...

haha..sgt kejam k nk gelak guling2..
yela, jie sbnrnye sempoi je orgnye..
i like..hehe
ahmad tu senget ke jie?
[mmg pun kn?haha]

sufygirl said...

oh, bukan senget..tapi sangat senget! :P
tak habis2 duk kacau jie! :P

p/s: ahmad, k.jie cuma berterus-terang ye, maklumlah saya ni jujur orangnye..lalala~

Post a Comment