Sunday, September 20, 2009 By: Nurul Atiqah binti Rayah

Segala Pujian Aku Panjatkan...

Assalamualaikum Warahmatullah..

Segala pujian selayaknya hanya untuk Allah, Tuhan sekalian alam, Yang Mencipta dan Memiliki segala yang di langit dan di bumi. Alhamdulillah, akhirnya tercipta jua blog yang sekian lama aku rencanakan di fikiran. Membaca memang menjadi satu kemestian bagiku, namun untuk menulis ia memerlukan waktu dan input yang sesuai untuk dikongsikan bersama. Justeru itulah, kerana kesibukan dan kesuntukan waktu bergelumang dengan nota-nota kuliyah dan juga kertas kerja program, niat untuk mencipta blogku sendiri aku ketepikan dahulu. Insya Allah, sampai waktunya, aku akan menulis. Dan kini Alhamdulilah, pada 1 Syawal 1430H ini aku tergerak hati untuk menulis buat pertama kalinya di blog aku sendiri, The Bitter, The Sweeter.

Mengapa The Bitter, The Sweeter? Kupilih ianya sebagai nama blogku ini adalah kerana menyedari hakikat di sebalik dugaan yang Allah turunkan kepada hamba-hambaNya. Bagiku, setiap dugaan yang Allah turunkan, ianya terselit seribu rahmat dan kasih sayang terhadap hamba-hambaNya yang sabar. Semakin pahit ujian yang Allah beri, semakin manis hadiah dan hikmah yang Allah simpan untuk hambaNya. Di dalam Al-Quran, berulang kali disebut "..Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang sabar." Bagiku, ayat ini cukup untuk memujuk hati yang kadangkala gundah tatkala ujian datang menimpa. Kadangkala, hidup sebagai manusia memungkinkan diri ini terlupa dengan janji Allah yang pasti.

Buat sahabat-sahabat, para pengunjung blog ini, ahlan wa sahlan, selamat datang, welcome aku ucapkan buat kalian semua. Aku mengharapkan kalian positifkan minda dengan setiap entri yang bakal dikirim. Insya Allah, blog ini akan aku jadikan medan pelbagai. Mungkin medan untuk aku berceloteh, mungkin juga ia akan menjadi tempat untuk aku memuhasahabahkan diri ini dan kalian juga, mungkin juga tempat untuk kita semua berdiskusi. Kritikan membina, teguran serta cadangan sangat-sangat dialukan bagi meningkatkan lagi kematangan dan memperbaiki kelemahan diri ini. Insya Allah..

Nantikan entri seterusnya..;)

Salam mahabbah,
Nurul Atiqah binti Rayah
Desa Bukit Merah,
Paka, Terengganu.

1 Percakapan:

rabiatul adawiyah said...

i will wait for ur latest update..:D

"erti hidup pada memberi"

Post a Comment